Mednarodna mladinska izmenjava Criticize-Suggest-Act

11.09.2016
Kako organizirati projekt, kot je izmenjava? Prav na to in podobna vprašanja smo hoteli odgovoriti udeležencem naše izmenjave, poimenovane Criticize-Suggest-Act (Kritiziraj-predlagaj-ukrepaj). Organizirali so jo vodje in pomočniki naših lokalnih enot, pridružili pa so se jim še nekateri mlajši aktivisti. Izmenjava je trajala 7 dni; od 11. do 18. avgusta. 

S pripravami smo začeli že nekaj mesecev prej; uredili smo nastanitev in celotno logistiko. Ko je napočil dan D, smo se organizatorji, ki smo že komaj čakali na začetek, zbrali v Izoli, kjer smo preživeli  prvi del izmenjave. Po popoldanskem prihodu 35 udeležencev iz Češke, Estonije, Hrvaške, Litve, Madžarske, Makedonije in Španije smo se zvečer spoznavali.

Naslednje jutro se je začelo s predstavitvami organizacij, sledile so spoznavne igre, večer pa smo zaključili z Food exchange-om, kjer se je vsaka država predstavila in pripravila pokušino svojih tradicionalnih jedi. Naslednji dan pa smo že začeli z usposabljaniji na temo priprave projektov; udeleženci so spoznali osnove projektnega načrtovanja in dela v lokalnem okolju. Zvečer smo odšli na nočno kopanje (kakor se spodobi, če si nastanjen na obali), na plaži pa smo seveda imeli pripravljene tudi sadne kupe.
 

Prihodnje dopoldne smo se razdelili v 4 skupine, vsaka je odpotovala v svoje mesto: Ljubljano, Novo Gorico in Celje, četrta skupina pa je ostala v Izoli. Popoldne in naslednje dopoldne smo skupaj z udeleženci izvedli lokalne dogodke v vsakem mestu - bodisi pohode, photo hunte (slikanje s specifičnimi navodili) ali celo razdeljevali steklenice mimoidočim, s čimer smo le-te opozorili na zdrav življenjski slog. Udeleženci so se tako naučili osnov organizacije in izvedbe manjšega projekta tudi v praksi.

Skupaj smo se ponovno zbrali v Ljubljani, kjer smo povečerjali in se odpravili na (skoraj) profesionalno voden ogled Ljubljane. Naslednji dan smo govorili o primerih slabih in dobrih praks pri načrtovanju in izpeljavi projektov, vse skupaj pa smo zaključil z S.W.O.T (prednosti, slabosti, priložnosti, tveganja) analizo. Za poživitev programa smo zvečer imeli nacionalni plesni večer, kjer smo drug drugega učili naših nacionalnih plesov.

Pred nami je bil še zadnji dan. Dopoldne so imeli udeleženci možnost oblikovati idejo za svoje lastne projekte, popoldne pa smo izvedli še zadnjo delavnice na temo evalvacije, ki je tudi zadnji korak vsakega projekta. Udeleženci so novo znanje takoj uporabili, saj so evalvirali celotno izmenjavo. Poslednji večer smo preživeli na »poslovilni« zabavi, kjer smo (ponovno) večino časa plesali.

Jutro je bilo polno emocij, saj smo se morali na žalost posloviti od drug drugega. Dom je odmeval od objemov in obljub, da se bomo nekoč spet videli. 
 
 

Eden izmed mlajših organizatorjev je izkušnjo povzel takole: 
''Izkušnja organiziranja izmenjave je bila zame čisto nekaj novega, moram pa priznati, da takega
projekta ni lahko izpeljati. K sreči je bila organizacijska ekipa kar velika, zato smo si lahko razdelili naloge, pod vodstvom izkušenih pa je bila stvari še toliko lažja. Izmenjave so nekateri izmed najboljših trenutkov v življenju - spoznavaš nove ljudi, sklepaš prijateljstva, pridobivaš nova znanja... Še bolj posebne pa so takrat, ko na njih ne samo sodeluješ, temveč jih tudi organiziraš.''

Vtis enega izmed udeležencev iz Španije en mesec po izmenjavi:
''I'm still not over the fact that tomorrow makes a MONTH since we all met, and today makes a month I met my Spanish colleagues, a month since we all were in Venice, and almost a month since we started this beautiful experience. As it was the first time doing this for me, I didn't know what to expect, what would it be like... But now, after doing it, all I can say is: Thank you.
Thank you to No Excuse Slovenia for bringing me to the AMAZING country Slovenia is and teaching me things that I can use to improve not only a project, but my lifestyle.
Thank you to Erasmus+ (we love u Angela M) for creating these projects in which you learn, you discover, you travel and you meet new people. I couldn't believe how different our cultures are, and that was, for me, the greatest thing of the exchange (except for pizza, duh).
Thank you to everyone who assisted and made me feel like home, for everyone who talked to me or just said hi, really. Thank you guys for the exchange and for everything, really.''

Sorodni članki

Z omejitvijo onesnažujočega prometa v mestih bi lahko zmanjšali škodljive koncentracije trdih delcev do 23 %, koncentracije dušikovih oksidov (NOx) v zraku pa za 36 %. EPHA in partnerji ugotavljajo, da bi s tem privarčevali do 130 milijonov evrov družbenih stroškov na leto. EPHA združuje več kot 80 nevladnih organizacij, med drugim tudi našo partnersko organizacijo Inštitut za zdravje in okolje, ki delujejo na področju javnega zdravja, zdravstvenih neenakosti in združenj zdravstvenih delavcev.
25.03.2021
Začenjamo s prvim sklopom usposabljanj v okviru projekta Akademija Brez izgovora, ki bo potekalo med 7. in 25. septembrom v Mladinskem centru Krško.
17.08.2020
V decembru sva se dva predstavnika naše organizacije udeležila dogodka v organizaciji Svetovne zdravstvene organizacije v Omanu.
Piše: Mia Zupančič
07.01.2020
To leto sem se udeležila Erasmus+ usposabljanja za mladinske delavce znotraj projekta »EUth WORK«.
Piše: Nina Rogelj Peloza
04.11.2019
V ekipi mladinske zveze Brez izgovora iščemo nove okrepitve – študente za izvajanje strokovnih delavnic na osnovnih in srednjih šolah.
26.08.2019
5. 4. in 6. 4. je potekal vikend retorike, na katerem smo v petek zvečer pisali pisma miru v okviru mednarodnega projekta, ki se bori proti nasilju in vojnam, kjer smo aktivisti razmišljali kako mi doživljamo vojno in nasilje v splošnem, kakšne vrste obeh poznamo in spoznali, da imata oba za vsakega posameznika drugačno konotacijo.
22.05.2019
Priložnost za vse, ki bi se radi pridružili mladi ambiciozni ekipi v vlogi administratorja. Prijave najpozneje do torka, 21. maja 2019 s priporočeno pošto na naš naslov.
08.05.2019
Brez izgovora Slovenija razpisuje delovno mesto administratorja/ke.
03.12.2018
Vabilo predsedniku Borutu Pahorju na visoko zasedanje OZN na temo kroničnih nenalezljivih bolezni, 27. septembra 2018 v New Yorku, ZDA
28.08.2018
Od 12. do 14. marca se je na Dunaju odvijal UN Mladinski forum o uporabi drog (UN
Youth Forum 2018), katerega se je udeležila Katarina Rozman. 
30.03.2018
Med 5. in 11. januarjem je Brez izgovora Slovenija v Ljubljani za en teden povezala 26 mladih iz 6 držav. Tema je bila “Zdrav način življenja v mladinskih organizacijah.”
24.01.2018
November - mesec preprečevanja zasvojenosti 
Koalicija NVO za preprečevanje zasvojenosti, z aktivnostmi v preventivi in zagovorništvu
20.11.2017
Skupina Brez izgovora Slovenija razpisuje tri nova delovna mesta.
21.09.2017
Na Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za okolje in prostor smo naslovili pismo podpore k aktivnemu sodelovanju Slovenije v procesu okolja in zdravja v okviru Svetovne zdravstvene organizacije.
24.03.2017
Namenite 0,5% dohodnineTwitter