Mednarodna mladinska konferenca o okolju, zdravju in mobilnosti na Dunaju in 6. srečanje Evropske okoljske in zdravstvene delovne skupine

05.12.2016
V petek, 25. 11. 2016, sva se Tomaž Gorenc in Ana Rupar v jutranjih urah z vlakom odpravila proti Dunaju. Zvečer smo se sestali člani izvršnega odbora, na sobotno jutro pa smo se člani EEHYC (European Environment and Health Youth Coalition) zbrali v prostorih Avstrijskega nacionalnega mladinskega sveta, kjer je potekala generalna skupščina. Pomembna tema na dnevnem redu je bilo poročanje, kako se v osmih državah članicah EEHYC izvajajo projekti na področjih okolja in zdravja. Izvedeli smo tudi veliko splošnih informacij o delovanju te koalicije in izvolili nov izvršni odbor, ki bo opravljal organizacijske, upravne in administrativne zadeve. 

V nedeljo, 27.11.2016, pa se je začela konferenca o okolju, zdravju in mobilnosti. Skupaj se nas je zbralo kar 72 mladih iz 33 držav evropske regije Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Pozdravili in nagovorili so nas različni avstrijski ministri s področij, povezanimi z okoljem in zdravjem ter vodja pisarne pri WHO za evropsko regijo Francesca Racioppi. Uvodni dan je bil namenjen ciljem konference in izmenjavam izkušenj iz različnih držav. Delo je potekalo v skupinah, v katerih se je delo nadaljevalo tudi v ponedeljek, ko smo se bolj podrobno ukvarjali z različnimi tematikami  položaja mladih v odločanju v okolju in zdravju.

Ponedeljek je bil z vsebinskega vidika najpomebnejši. S skupinskim delom smo na koncu dneva skupaj sestavili skupna mladinska dokumenta »Youth Position Paper on Environment, Health and Mobility, Proposal for Priority Area« in »Objectives on Youth Participation in the Minesterial Declaration Implemetation Plan in Fact Sheet«, ki bosta del mednarodne deklaracije, ki bo podpisana v Ostravi prohodnje leto. Kot predstavnika iz Slovenije sva delovala v delovnih skupinah s področja trajnostnih zdravstvenih  sistemov (Ana) in trajnosti mest (Tomaž). V dokument Youth Position Paper smo napisali, kaj smo mladi pripravljeni narediti na področjih okolja, zdravja in mobilnosti, da zagotovimo boljšo prihodnost nam in našim potomcem.Vse te dokumente smo v torek predstavili na 6. srečanju Evropske okoljske in zdravstvene delovne skupine. Tu so se zbrali predstavniki ministrstev ter nekateri zdravstveni in okoljski ministri iz evropske regije WHO, med njimi tudi sekretarka iz ministrstva za zdravje dr. Marta Ciraj. Na tem srečanju je izvršni odbor EEHYC prestavil vse dokumente o okolju, zdravju in mobilnosti, ki smo jih napisali na konferenci.

Vse skupaj je bila zelo zanimiva izkušnja, odlična priložnost za spoznavanje novih ljudi, širjenje znanj in spoznj, izražanje svojega mnenja in z vsem tem vplivanje na boljši jutri.

Sorodni članki

Z omejitvijo onesnažujočega prometa v mestih bi lahko zmanjšali škodljive koncentracije trdih delcev do 23 %, koncentracije dušikovih oksidov (NOx) v zraku pa za 36 %. EPHA in partnerji ugotavljajo, da bi s tem privarčevali do 130 milijonov evrov družbenih stroškov na leto. EPHA združuje več kot 80 nevladnih organizacij, med drugim tudi našo partnersko organizacijo Inštitut za zdravje in okolje, ki delujejo na področju javnega zdravja, zdravstvenih neenakosti in združenj zdravstvenih delavcev.
25.03.2021
Začenjamo s prvim sklopom usposabljanj v okviru projekta Akademija Brez izgovora, ki bo potekalo med 7. in 25. septembrom v Mladinskem centru Krško.
17.08.2020
V decembru sva se dva predstavnika naše organizacije udeležila dogodka v organizaciji Svetovne zdravstvene organizacije v Omanu.
Piše: Mia Zupančič
07.01.2020
To leto sem se udeležila Erasmus+ usposabljanja za mladinske delavce znotraj projekta »EUth WORK«.
Piše: Nina Rogelj Peloza
04.11.2019
V ekipi mladinske zveze Brez izgovora iščemo nove okrepitve – študente za izvajanje strokovnih delavnic na osnovnih in srednjih šolah.
26.08.2019
5. 4. in 6. 4. je potekal vikend retorike, na katerem smo v petek zvečer pisali pisma miru v okviru mednarodnega projekta, ki se bori proti nasilju in vojnam, kjer smo aktivisti razmišljali kako mi doživljamo vojno in nasilje v splošnem, kakšne vrste obeh poznamo in spoznali, da imata oba za vsakega posameznika drugačno konotacijo.
22.05.2019
Priložnost za vse, ki bi se radi pridružili mladi ambiciozni ekipi v vlogi administratorja. Prijave najpozneje do torka, 21. maja 2019 s priporočeno pošto na naš naslov.
08.05.2019
Brez izgovora Slovenija razpisuje delovno mesto administratorja/ke.
03.12.2018
Vabilo predsedniku Borutu Pahorju na visoko zasedanje OZN na temo kroničnih nenalezljivih bolezni, 27. septembra 2018 v New Yorku, ZDA
28.08.2018
Od 12. do 14. marca se je na Dunaju odvijal UN Mladinski forum o uporabi drog (UN
Youth Forum 2018), katerega se je udeležila Katarina Rozman. 
30.03.2018
Med 5. in 11. januarjem je Brez izgovora Slovenija v Ljubljani za en teden povezala 26 mladih iz 6 držav. Tema je bila “Zdrav način življenja v mladinskih organizacijah.”
24.01.2018
November - mesec preprečevanja zasvojenosti 
Koalicija NVO za preprečevanje zasvojenosti, z aktivnostmi v preventivi in zagovorništvu
20.11.2017
Skupina Brez izgovora Slovenija razpisuje tri nova delovna mesta.
21.09.2017
Na Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za okolje in prostor smo naslovili pismo podpore k aktivnemu sodelovanju Slovenije v procesu okolja in zdravja v okviru Svetovne zdravstvene organizacije.
24.03.2017
Namenite 0,5% dohodnineTwitter