Ministrica za zdravje sprejela podpise podpore za ukrepanje na tobaku

30.06.2015
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je od predstavnikov Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija sprejela podpise podpore za spremembo zakonodaje na področju tobaka v Sloveniji. Kampanjo so v Sloveniji soizvajali z organizacijo Tobacco Free Kids, ki je vodila mednarodno peticijo na naslovu Stop Marlboro.

"Zaradi tobaka po zadnjih podatkih umrejo dve tretjini kadilcev, po večini pa ti začnejo kaditi pred dopolnjenim 18. letom starosti. Skoraj 65 tisoč oseb iz različnih delov sveta se je zato odločilo podpreti našo ministrico za zdravje pri njenih prizadevanjih za konec nemoralnih marketinških prijemov tobačne industrije, predvsem proti potezam Phillip Morris Internationala (PMI). PMI je namreč pred kratkim v Sloveniji izvajal kampanjo Don't be a Maybe - Be Marlboro ("Ne bodi Mogoče - Bodi Marlboro"), ki je bila po večini usmerjena k mladim kadilcem. Naj predaja teh podpisov simbolizira podporo začetku konca oglaševanja in promocije tobačnih izdelkov ter dvoumnega razumevanje obstoječe zakonodaje, ki sicer že sedaj prepoveduje sponzoriranje in doniranje sredstev s strani tobačne industrije, na kar se PMI in druga tobačna podjetja v Sloveniji požvižgajo," je ob predaji podpisov povedal Jan Peloza, predsednik Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija in dodal: "Ustavimo marketing tobačne industrije z novim Zakonom o uporabi tobačnih izdelkov, tako da dodatno prepovemo vse oblike oglaševanja in promocije tobačnih izdelkov ter oglaševanja na pripomočkih za kajenje in drugem materialu." 

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je izrazila veselje, da so mladi aktivni na tem področju, saj so kampanje in različni drugi načini tržnega komuniciranja eno glavnih orodij, s katerimi si tobačna industrija prizadeva pridobiti čim več novih in najraje čim mlajših kadilcev. Poudarila je, da pobuda skoraj 65 tisoč posameznikov iz celega sveta, ki se ji je pridružila tudi Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija tako poziva k uvedbi in doslednemu izvajanju popolne prepovedi oglaševanja, promocije in sponzoriranja s strani tobačne industrije, kot ukrepa, ki lahko pomembno prispeva k zmanjševanju škodljivih posledic kajenja. Dodala je, da Ministrstvo za zdravje RS letos pripravlja spremembe zakonodaje, pri svojem delu pa bo upoštevalo tudi omenjeno pobudo. V Sloveniji namreč še vedno nimamo uvedene popolne prepovedi oglaševanja, saj le to dovoljujemo na prodajnih mestih v obliki in podobi zaščitene blagovne znamke tobačnih izdelkov. Mlade je jeseni povabila k javni razpravi o novi tobačni zakonodaji, saj so prav mladi namreč tisti, ki lahko v prihodnje sooblikujejo in si prizadevajo za družbo brez tobaka.

Zanimive povezave: http://stopmarlboro.org

Sorodni članki

Z omejitvijo onesnažujočega prometa v mestih bi lahko zmanjšali škodljive koncentracije trdih delcev do 23 %, koncentracije dušikovih oksidov (NOx) v zraku pa za 36 %. EPHA in partnerji ugotavljajo, da bi s tem privarčevali do 130 milijonov evrov družbenih stroškov na leto. EPHA združuje več kot 80 nevladnih organizacij, med drugim tudi našo partnersko organizacijo Inštitut za zdravje in okolje, ki delujejo na področju javnega zdravja, zdravstvenih neenakosti in združenj zdravstvenih delavcev.
25.03.2021
Začenjamo s prvim sklopom usposabljanj v okviru projekta Akademija Brez izgovora, ki bo potekalo med 7. in 25. septembrom v Mladinskem centru Krško.
17.08.2020
V decembru sva se dva predstavnika naše organizacije udeležila dogodka v organizaciji Svetovne zdravstvene organizacije v Omanu.
Piše: Mia Zupančič
07.01.2020
To leto sem se udeležila Erasmus+ usposabljanja za mladinske delavce znotraj projekta »EUth WORK«.
Piše: Nina Rogelj Peloza
04.11.2019
V ekipi mladinske zveze Brez izgovora iščemo nove okrepitve – študente za izvajanje strokovnih delavnic na osnovnih in srednjih šolah.
26.08.2019
5. 4. in 6. 4. je potekal vikend retorike, na katerem smo v petek zvečer pisali pisma miru v okviru mednarodnega projekta, ki se bori proti nasilju in vojnam, kjer smo aktivisti razmišljali kako mi doživljamo vojno in nasilje v splošnem, kakšne vrste obeh poznamo in spoznali, da imata oba za vsakega posameznika drugačno konotacijo.
22.05.2019
Priložnost za vse, ki bi se radi pridružili mladi ambiciozni ekipi v vlogi administratorja. Prijave najpozneje do torka, 21. maja 2019 s priporočeno pošto na naš naslov.
08.05.2019
Brez izgovora Slovenija razpisuje delovno mesto administratorja/ke.
03.12.2018
Vabilo predsedniku Borutu Pahorju na visoko zasedanje OZN na temo kroničnih nenalezljivih bolezni, 27. septembra 2018 v New Yorku, ZDA
28.08.2018
Od 12. do 14. marca se je na Dunaju odvijal UN Mladinski forum o uporabi drog (UN
Youth Forum 2018), katerega se je udeležila Katarina Rozman. 
30.03.2018
Med 5. in 11. januarjem je Brez izgovora Slovenija v Ljubljani za en teden povezala 26 mladih iz 6 držav. Tema je bila “Zdrav način življenja v mladinskih organizacijah.”
24.01.2018
November - mesec preprečevanja zasvojenosti 
Koalicija NVO za preprečevanje zasvojenosti, z aktivnostmi v preventivi in zagovorništvu
20.11.2017
Skupina Brez izgovora Slovenija razpisuje tri nova delovna mesta.
21.09.2017
Na Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za okolje in prostor smo naslovili pismo podpore k aktivnemu sodelovanju Slovenije v procesu okolja in zdravja v okviru Svetovne zdravstvene organizacije.
24.03.2017
Namenite 0,5% dohodnineTwitter