Puhanje dima za tobačno industrijo

17.08.2015
Mednarodna skupina zdravstvenih in drugih organizacij v javnem interesu je konec julija v sodelovanju s časopisom New York Times objavila podrobno poročilo o sodelovanju ameriške gospodarske zbornice (U.S. Chamber of Commerce) in tobačne industrije na preprečevanju zaostrovanja ukrepov za zmanjšanje uporabe in škodljivih posledic tobaka. Ameriška gospodarska zbornica pomaga tobačni industriji spodkopavati vladne ukrepe za boj proti globalni tobačni epidemiji, ki bo po nekaterih ocenah v tem stoletju terjala miljardo življenj.

Članki v Times-u so razkrili kako Ameriška gospodarska zbornica (v nadaljevanju AGZ) s svojo globalno mrežo več kot stotih podružnic (slovensko podružnico najdete na povezavi www.amcham.si) enotno (so)deluje s tobačno industrijo in sistematično nasprotuje učinkovitim vladnim ukrepom na področju tobačne politike. Taktike AGZ vključujejo direktno nasprotovanje zdravstvenim ukrepom posameznih držav in vplivanje na mednarodne trgovinske sporazume v prid tobačne industrije.

Omenjeno poročilo razkriva, da AGZ s svojimi prizadevanji najpogosteje cilja na države z nizkim in srednje visokim državnim proračunom, ki so v napadu ustrahovanja s strani najmočnejših gospodarskih subjektov zagotovo bolj ranjive. Te države vključujejo Kosovo, Moldavijo, Ukrajino, Burkino Faso, El Salvador, Jamajko, Nepal, Filipine in Urugvaj.

Poročilo s pomenljivim naslovom »Blowing smoke for big tobacco« (slov. »Puhanje dima za tobačno industrijo«) je izdala organizacija Campaign for Tobacco-Free Kids (CTFK) v sodelovanju s Public citizen, Corporate Accountability International, The Framework Convention Alliance, Action on Smoking and Health (US), Smoke-Free Partnership, InterAmerican Heart Foundation, Southeast Asia Tobacco Control Alliance in African Tobacco Control Alliance.

AGZ se je obtožb poskusila ubraniti z dejstvi, da interese tobačne industrije zastopa zgolj v boju proti kratenju intelektualnih pravic in tržnih znamk. Ostro in z ogorčenjem je zanikala vse obtožbe o zaviranju uvedb ostrejših ukrepov za boj proti tobaku in za nameček navrgla, da tudi pri svojih zaposlenih spodbujajo zdrav življenjski slog in življenje brez tobaka, kakopak.

Kljub zavračanju obtožb, poročilo postreže z dejstvom, da je AGZ nasprotovala ukrepom, ki so bili skladni z Okvirno konvencijo za nadzor nad tobakom (ang. Framework Convention on Tobacco Control, FCTC), ki je bila v ratificirana v EU in 179 državah po svetu. Politike vključujejo ukrepe, kot so nekadilska delovna okolja in javna mesta, višji davki na tobačne izdelke, prepoved oglaševanja, uvedba vizualnih podob za opozarjanje na posledice kajenja in določbe, ki urejajo embalaže tobačnih izdelkov.
»AGZ ne bi smela izkoriščati vpliva, ki ga ima ameriška poslovna skupnost ter s tem ustrahovati države, ki poskušajo uvesti rešilne ukrepe, ki so podprti tako znanstveno kot tudi zakonsko.« ... »Zbornica (AZG) bi morala spremeniti smer in prenehati zastopati interese tobačne industrije, ki na svojevrsten način trži smrtonosne izdelke in  ima dolgo zgodovino ciljanja na otroke in mladostnike.«, je povedal Matthew L. Myers, predsednik organizacije Campaign for Tobacco Free Kids.
 
»V boju proti lobiranju tobačne industrije in oglaševanju njenih produktov smo v Brez izgovora Slovenija vpeti že od leta 2006, pred kratkim pa smo prav tako v sodelovanju s CTFK zaključili s kampanjo proti oglaševalski akciji Philip Morris International - Don't Be a Maybe, Be Marlboro. S predajo podpisov peticije za zaustavitev te sramotne kampanje ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc, smo izkazali podporo pri zaostrovanju tobačne politike v Sloveniji.«, je povedal Jan Peloza, predsednik Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija in dodal: »S tem sporočilom pozivamo Vlado RS, naj ob morebitnih intervencijah ne pristane na pogajanja, lobiranja in pritiske s strani Ameriške gospodarske zbornice ali same tobačne industrije.«

Uporabne povezave:

Sorodni članki

Z omejitvijo onesnažujočega prometa v mestih bi lahko zmanjšali škodljive koncentracije trdih delcev do 23 %, koncentracije dušikovih oksidov (NOx) v zraku pa za 36 %. EPHA in partnerji ugotavljajo, da bi s tem privarčevali do 130 milijonov evrov družbenih stroškov na leto. EPHA združuje več kot 80 nevladnih organizacij, med drugim tudi našo partnersko organizacijo Inštitut za zdravje in okolje, ki delujejo na področju javnega zdravja, zdravstvenih neenakosti in združenj zdravstvenih delavcev.
25.03.2021
Začenjamo s prvim sklopom usposabljanj v okviru projekta Akademija Brez izgovora, ki bo potekalo med 7. in 25. septembrom v Mladinskem centru Krško.
17.08.2020
V decembru sva se dva predstavnika naše organizacije udeležila dogodka v organizaciji Svetovne zdravstvene organizacije v Omanu.
Piše: Mia Zupančič
07.01.2020
To leto sem se udeležila Erasmus+ usposabljanja za mladinske delavce znotraj projekta »EUth WORK«.
Piše: Nina Rogelj Peloza
04.11.2019
V ekipi mladinske zveze Brez izgovora iščemo nove okrepitve – študente za izvajanje strokovnih delavnic na osnovnih in srednjih šolah.
26.08.2019
5. 4. in 6. 4. je potekal vikend retorike, na katerem smo v petek zvečer pisali pisma miru v okviru mednarodnega projekta, ki se bori proti nasilju in vojnam, kjer smo aktivisti razmišljali kako mi doživljamo vojno in nasilje v splošnem, kakšne vrste obeh poznamo in spoznali, da imata oba za vsakega posameznika drugačno konotacijo.
22.05.2019
Priložnost za vse, ki bi se radi pridružili mladi ambiciozni ekipi v vlogi administratorja. Prijave najpozneje do torka, 21. maja 2019 s priporočeno pošto na naš naslov.
08.05.2019
Brez izgovora Slovenija razpisuje delovno mesto administratorja/ke.
03.12.2018
Vabilo predsedniku Borutu Pahorju na visoko zasedanje OZN na temo kroničnih nenalezljivih bolezni, 27. septembra 2018 v New Yorku, ZDA
28.08.2018
Od 12. do 14. marca se je na Dunaju odvijal UN Mladinski forum o uporabi drog (UN
Youth Forum 2018), katerega se je udeležila Katarina Rozman. 
30.03.2018
Med 5. in 11. januarjem je Brez izgovora Slovenija v Ljubljani za en teden povezala 26 mladih iz 6 držav. Tema je bila “Zdrav način življenja v mladinskih organizacijah.”
24.01.2018
November - mesec preprečevanja zasvojenosti 
Koalicija NVO za preprečevanje zasvojenosti, z aktivnostmi v preventivi in zagovorništvu
20.11.2017
Skupina Brez izgovora Slovenija razpisuje tri nova delovna mesta.
21.09.2017
Na Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za okolje in prostor smo naslovili pismo podpore k aktivnemu sodelovanju Slovenije v procesu okolja in zdravja v okviru Svetovne zdravstvene organizacije.
24.03.2017
Namenite 0,5% dohodnineTwitter