Seminar "Zdravje mladih v akciji" uspešno zaključen v Ljubljani

24.01.2018
Med 5. in 11. januarjem je Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija v Ljubljani za en teden povezala 26 mladih iz Estonije, Madžarske, Italije, Slovaške, Slovenije in Turčije. Tema, ki so jo udeleženci obravnavali, je bila “Zdrav način življenja v mladinskih organizacijah.” Mladi so, v okviru seminarja skozi delavnice, predavanja, skupinsko delo in diskusije, iskali načine za dviganje ozaveščenosti in pomembnosti celovitega pristopa k čim bolj zdravemu načinu življenja.

Cilj dogodka je bil povezati mlade iz različnih mladinskih organizacij in evropskih držav za učenje o zdravem življenjskem slogu skozi delavnice in skupinsko delo. Projekt je podprla Evropska komisija. Potekal je v Hotelu Park, blizu strogega centra Ljubljane.

Uvod v seminar so popestrile igre, ki prebijejo led, da so se udeleženci med seboj bolje spoznali. Kasneje so potekale različne planirane dejavnosti na primer debate na temo alkoholnih politik, delavnice o hrani in trajnostnih vprašanjih, predstavitve mitov o prehrani in delavnica kuhanja, kjer so udeleženci lahko pokazali svoje vrhunske kuharske sposobnosti, na čim bolj zdrav način.

»Seminar je bil več kot popoln! Ljudje so bili čudoviti, nastanitev in hrana sta bili odlični. Res sem vesela, da sem se odločila, da se ga udeležim.« - Regina

Udeleženci so bili zainteresirani za »okušanje« drugih kultur, zato smo dodatno organizirali tudi večer izmenjave kulturnih praks. Vsak udeleženec je prinesel tradicionalno hrano, iz države iz katere prihaja in, če je želel, tudi promocijski video. Večer je bil zelo zanimiv in informativen za vse udeležence.

»Dobila sem nove informacije o stvareh o katerih nisem nikoli razmišljala! Srečna sem, da sem spoznala toliko novih ljudi! Hvala vam za to!« -Darjia

V naslednjih dneh so imeli udeleženci priložnost raziskati Slovenijo. Odpravili so se na izlet, ki se je končal s pico. Po tem je bil nujno potreben dan intenzivne telovadbe. Delavnica o fizični aktivnosti je bila dobra lekcija za vse udeležence, ki so se naučili, zakaj je potrebno, da si skozi dnevne dejavnosti vzamemo tudi kratke premore.

»Seminar je bil organiziran popolno. Bila sem navdušena koliko truda so Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija in hotelsko osebje vložili!« -Tatiana

Sledile so delavnice na temo tobaka in duševnega zdravja. Kasneje so udeleženci lahko pokazali, kaj so se naučili, na ustvarjalne načine. Njihov končni izdelek so bile čudovite ideje za kampanje in napotki za mladinske organizacije za izboljšanje zdravja njihovih članov.

»Spoznala sem nekaj čudovit ljudi, ki so me navdušili, da bom svoje življenje nadaljevala kot aktivistka!« -Zanet

Veseli smo bili, da smo lahko sodelovali z vsemi zanimivimi udeleženci na seminarju, ki so prispevali različne ideje in prihajali z različnih okolij. Cilj je, da bi vse, kar smo se naučili, aplicirali na učinkovit način in da bi v prihodnosti imeli dober vpliv na domače organizacije, lokalne skupnosti in naša osebna življenja. Zahvalili bi se vsem udeležencem in organizatorjem za ta posebni teden.

Sorodni članki

Z omejitvijo onesnažujočega prometa v mestih bi lahko zmanjšali škodljive koncentracije trdih delcev do 23 %, koncentracije dušikovih oksidov (NOx) v zraku pa za 36 %. EPHA in partnerji ugotavljajo, da bi s tem privarčevali do 130 milijonov evrov družbenih stroškov na leto. EPHA združuje več kot 80 nevladnih organizacij, med drugim tudi našo partnersko organizacijo Inštitut za zdravje in okolje, ki delujejo na področju javnega zdravja, zdravstvenih neenakosti in združenj zdravstvenih delavcev.
25.03.2021
Začenjamo s prvim sklopom usposabljanj v okviru projekta Akademija Brez izgovora, ki bo potekalo med 7. in 25. septembrom v Mladinskem centru Krško.
17.08.2020
V decembru sva se dva predstavnika naše organizacije udeležila dogodka v organizaciji Svetovne zdravstvene organizacije v Omanu.
Piše: Mia Zupančič
07.01.2020
To leto sem se udeležila Erasmus+ usposabljanja za mladinske delavce znotraj projekta »EUth WORK«.
Piše: Nina Rogelj Peloza
04.11.2019
V ekipi mladinske zveze Brez izgovora iščemo nove okrepitve – študente za izvajanje strokovnih delavnic na osnovnih in srednjih šolah.
26.08.2019
5. 4. in 6. 4. je potekal vikend retorike, na katerem smo v petek zvečer pisali pisma miru v okviru mednarodnega projekta, ki se bori proti nasilju in vojnam, kjer smo aktivisti razmišljali kako mi doživljamo vojno in nasilje v splošnem, kakšne vrste obeh poznamo in spoznali, da imata oba za vsakega posameznika drugačno konotacijo.
22.05.2019
Priložnost za vse, ki bi se radi pridružili mladi ambiciozni ekipi v vlogi administratorja. Prijave najpozneje do torka, 21. maja 2019 s priporočeno pošto na naš naslov.
08.05.2019
Brez izgovora Slovenija razpisuje delovno mesto administratorja/ke.
03.12.2018
Vabilo predsedniku Borutu Pahorju na visoko zasedanje OZN na temo kroničnih nenalezljivih bolezni, 27. septembra 2018 v New Yorku, ZDA
28.08.2018
Od 12. do 14. marca se je na Dunaju odvijal UN Mladinski forum o uporabi drog (UN
Youth Forum 2018), katerega se je udeležila Katarina Rozman. 
30.03.2018
Med 5. in 11. januarjem je Brez izgovora Slovenija v Ljubljani za en teden povezala 26 mladih iz 6 držav. Tema je bila “Zdrav način življenja v mladinskih organizacijah.”
24.01.2018
November - mesec preprečevanja zasvojenosti 
Koalicija NVO za preprečevanje zasvojenosti, z aktivnostmi v preventivi in zagovorništvu
20.11.2017
Skupina Brez izgovora Slovenija razpisuje tri nova delovna mesta.
21.09.2017
Na Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za okolje in prostor smo naslovili pismo podpore k aktivnemu sodelovanju Slovenije v procesu okolja in zdravja v okviru Svetovne zdravstvene organizacije.
24.03.2017
Namenite 0,5% dohodnineTwitter