Zbiraj, zamenjaj, aktiviraj: študijski obisk v Srbijo

26.11.2016
V sredo 9.11. se je naš »osmerec«, ki je bil enakovredno zastopan z dijaki BIC Ljubljana in člani Mladinskega združenja za trajnostni razvoj, odpravil iz Ljubljane čez Hrvaško proti Srbiji. Dolga in ravna pot je potekala brez težav, na meji pa smo bili deležni samo enega vprašanja. »Ali idete na Bibera?«

V Nacionalni park Fruška gora smo prispeli okrog šestih. Prišli smo do vasice Jazak, kjer smo se seveda najprej zgubili, potem pa se »utaborili« v »Center for rural development and applied learning«. Po prihodu smo spoznali še srbske udeležence organizacije EEG. Ker smo dolgo časa potovali, smo imeli prvi večer na sporedu le namestitev in neformalno druženje ob glasbi in neformalnih igrah.

V četrtek, 10.11., smo se odpravili v Novi Sad, saj smo bili zaradi nacionalnega praznika primorani zamenjati program študijskega obiska.  Obiskali smo podjetje Greentech, ki se ugvarja z predelavo odpadkov, kjer nam je njihova predstavnica Kristina Cvejanov pripravila predstavitev o podjetju, delovanju in njihovih končnih produktih. Njihovo podjetje se ukvarja z reciklažo kartona, papirja in embalaže v tri polizdelke, ki jih potem prodajo, večino na Kitajsko.

Od Greentecha smo se odpeljali na dva reciklirna centra v Novem Sadu; najprej enega za plastenke in pločevinke ter nato drugega, ki je bil za papir in karton. Po popopoldanskem programu smo imeli nekaj časa prosto v Novem Sadu. Ogledali smo si zgodovinsko in kulturno dediščino mesta. Obiskali smo tamkajšnjo trdnjavo z muzejem. Za konec smo razdelili se v skupinice, se ustavili v menjalnici in se potem pa sprehajali po centru mesta.
 

 
V petek je večina programa potekala v centru. Dopoldne je Igor vodil predavanje o Trajnostnem turizmu, ogledali pa smo si tudi video The Story of Stuff (ga priporočam ). Nato smo se prehodili po vasici Jazak, do tovarne, kjer ustekleničujejo vodo iz tamkajšnjega izvira. Kljub temu dokazu o dobri kvaliteti vode pa vodovodna voda po vasi ni pitna in ima »značilen vonj«. Zakaj? Ker je bil izvir vode, iz katerega polnijo steklenice, prodan skupaj s tovarno (ki je bila včasih državna) in iz njega voda ni napeljana v javni vodovod. Ta dobiva vodo iz druge vrtine, ki pa je plitkejša, in je voda v njej  zato slabše kakovosti. Kljub temu pa vaščani niso v stiski. Nekaj kilometrov više imajo namreč izvir čiste, kvalitetne vode,  kjer lahko zastonj dobijo vodo. Tudi to smo si ogledali in bili smo presenečeni, kako urejeno je tam. Mene je bolj spominjalo na kraj za druženje, z vsemi tistimi klopmi… Problematika vasice Jazak je z vidika vodnih virov res posebna.

Na koncu našega sprehoda smo prišli do jazaškega samostana. Videli smo notranjost (pravoslavne) cerkve, sicer bolj kapelice, in občudovali lepo urejeno dvorišče. Našli smo tudi prodajalnico, kjer so prodajali spominke.

Naša naslednja aktivnost je bil ogled enega od tamkajšnjih gorskih vrhov v Nacionalnem parku Fruška Gora, do katerega smo prišli po tamkajšnji pešpoti. Preden smo se odpeljali nazaj v dom, smo šli še na čaj. In jaz sem za hec pisala domov v cirilici. Dve vsemiski predavanji s področja okoljevarstva sta nas zaposlili do večerje. V okviru večernega programa smo si ogledali film Before the flood, v katerem igra Leonardo Dicaprio.

V soboto  smo imeli najprej predavanje s področja ravnanja z odpadki. Preostanek našega zadnjega dne pa smo posvetili načrtovanju naslednjih aktivnosti znotraj projekta. To smo pričeli z moderirano diskusijo vplivo trga, države in lokalne skupnosti na posameznika. Družbeno spremembo in aktivacijo mladih je najlažje začne v skupnosti, saj ta vpliva na največ dejavnikov v človekovem življenju.

Načrtovanje nadaljnih aktivnostu je potekalo v dveh skupinah.Ena je pripravila vrstniško delavnico o recikliranju za dijake Biotehniškega centra Ljubljana, druga pa je morala zasnovati akcijo zbiranja odpadnega papirja. Delo smo nadaljevali do kosila, ga začasno prekinili in potem dokončali.
Zadnja vsebinska aktivnost je bilo vrednotnje celotnega študijskega obiska, ki se je končalal z veliko pozitivne energije in veliko smeha. Celoten večer je bil namenjen druženju.

V nedeljo smo zaključili naš študijski obisk in se odpeljali proti domu. Seveda med poslavljanjem ni manjkalo objemov in sklepanja fb prijateljstev. V domovino smo se vrnili z novim znanjem, izkušnjami in prijateljstvi.

Sorodni članki

Z omejitvijo onesnažujočega prometa v mestih bi lahko zmanjšali škodljive koncentracije trdih delcev do 23 %, koncentracije dušikovih oksidov (NOx) v zraku pa za 36 %. EPHA in partnerji ugotavljajo, da bi s tem privarčevali do 130 milijonov evrov družbenih stroškov na leto. EPHA združuje več kot 80 nevladnih organizacij, med drugim tudi našo partnersko organizacijo Inštitut za zdravje in okolje, ki delujejo na področju javnega zdravja, zdravstvenih neenakosti in združenj zdravstvenih delavcev.
25.03.2021
Začenjamo s prvim sklopom usposabljanj v okviru projekta Akademija Brez izgovora, ki bo potekalo med 7. in 25. septembrom v Mladinskem centru Krško.
17.08.2020
V decembru sva se dva predstavnika naše organizacije udeležila dogodka v organizaciji Svetovne zdravstvene organizacije v Omanu.
Piše: Mia Zupančič
07.01.2020
To leto sem se udeležila Erasmus+ usposabljanja za mladinske delavce znotraj projekta »EUth WORK«.
Piše: Nina Rogelj Peloza
04.11.2019
V ekipi mladinske zveze Brez izgovora iščemo nove okrepitve – študente za izvajanje strokovnih delavnic na osnovnih in srednjih šolah.
26.08.2019
5. 4. in 6. 4. je potekal vikend retorike, na katerem smo v petek zvečer pisali pisma miru v okviru mednarodnega projekta, ki se bori proti nasilju in vojnam, kjer smo aktivisti razmišljali kako mi doživljamo vojno in nasilje v splošnem, kakšne vrste obeh poznamo in spoznali, da imata oba za vsakega posameznika drugačno konotacijo.
22.05.2019
Priložnost za vse, ki bi se radi pridružili mladi ambiciozni ekipi v vlogi administratorja. Prijave najpozneje do torka, 21. maja 2019 s priporočeno pošto na naš naslov.
08.05.2019
Brez izgovora Slovenija razpisuje delovno mesto administratorja/ke.
03.12.2018
Vabilo predsedniku Borutu Pahorju na visoko zasedanje OZN na temo kroničnih nenalezljivih bolezni, 27. septembra 2018 v New Yorku, ZDA
28.08.2018
Od 12. do 14. marca se je na Dunaju odvijal UN Mladinski forum o uporabi drog (UN
Youth Forum 2018), katerega se je udeležila Katarina Rozman. 
30.03.2018
Med 5. in 11. januarjem je Brez izgovora Slovenija v Ljubljani za en teden povezala 26 mladih iz 6 držav. Tema je bila “Zdrav način življenja v mladinskih organizacijah.”
24.01.2018
November - mesec preprečevanja zasvojenosti 
Koalicija NVO za preprečevanje zasvojenosti, z aktivnostmi v preventivi in zagovorništvu
20.11.2017
Skupina Brez izgovora Slovenija razpisuje tri nova delovna mesta.
21.09.2017
Na Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za okolje in prostor smo naslovili pismo podpore k aktivnemu sodelovanju Slovenije v procesu okolja in zdravja v okviru Svetovne zdravstvene organizacije.
24.03.2017
Namenite 0,5% dohodnineTwitter